XTripsReunion x Penang

ASSALAMUALAIKUM. BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

(ATTENTION: This is a long post.)

Being in silence for few months made me miss to blog so much. So, here I am again. (please say you did miss me)

Last week, I've been in Penang for 4 days on vacation with XTripsReunion clan which are former TRiPS members of 2016.

Day 1 (Thursday, 03/08/2017)

Kami bertolak daripada Shah Alam after Subuh around 6.30 am and sampai sana 10.30 am. Kami gerak dengan 2 kereta because kami berlapan. Another car bertolak malam sebelum. So, we met them at Kedai Roti Canai Transfer Road. Breakfast kat situ. Disebabkan check-in guest house pukul 3, we proceed our schedule (takde itinerary pun sebenarnya, sesedap rasa nak pergi mana) jalan-jalan around Georgetown. Then, we went to Dhammikarama Burmese Temple, the oldest Buddist temple on Penang Island. Dah puas bergambar, kami gerak ke Komtar. Konon nak naik Rainbow Skywalk The Top tapi ticket die mahal la pulak satu kepala. Penat saje pusing-pusing cari bahagian skywalk. Turun balik depa main bumper car. I didn't join them. 10 minutes lama kot. Tercabut jantung satgi. Jadi videographer je. Tengok depa main pun dah penat.

Haa dah penat main semua tu, time to eat. Cari lunch. So, we decided to go for laksa and cendol and of course la at Famous Teo Chew Chendol. Cendol die memang umphh. Asam laksa pun sedap (I'm not the fan of asam laksa). Sebelum ke guest house sempat lagi beli ais tingkap/ais sharbat Kedai Window Sherbet sebelah Pasar Chowrasta.

Dah kenyang penat, kami check-in guest house. We stayed at Maritime Guest House. Rehat solat then around 4.30 pm, kami ke Penang Hill. Weekdays pun orang still ramai. Panjang jugak queue nak naik train. Tak lama pun kat atas. Pukul 7 lebih kami turun. Cari dinner la pulak. We headed to Padang Kota. Makan kerang bakar, siput balitong and oyster goreng. Banyak ya amat makannya. Berapa tray entah order haritu.

First day, balik guest house awal around 10.00 pm. Full day. Semua dah penat. Sambung lepak di guest house.

Day 2 (Friday, 05/08/2017)

Because it's Friday, we went out after Friday's prayer. In the morning depa chilling at the pool. Lambat jugak la keluar pun around 4.30 pm. Balik lunch tu semua sambung tido. Penat main kolam katanya. Petangnya kami pergi Street Art Penang. Plan asal nak naik basikal ronda-ronda situ tapi tak sempat. So, we just walk. Makan ais kepal. Bergambar.

Malam tu pekena pasemboq di Gurney Drive. Sedap gilos pasemboq die. Tak puas makan. Ade yang order satay. Tak cukup dengan tu, kami lepak kat Sany Char Koay Teow kat Bayan Baru (memang makan saje). Sedap sangat ya ampun. Sakan betul makan. Tasha order 2 pinggan kot.

Lepas makan, we went to Avatar Secret Garden (tengok viral kat twitter). It is actually at a temple. Takde entrance fee just bayar parking RM5. Temple tu tepi laut and the lights are hanging on a big tree. Lawa sangat. Amazed kejap. Sesuai untuk bergambar. (tips: make sure suluh lampu dulu kat muka before taking pics nanti tak nampak muka). You may go there at night. Siang of course tak lawa macam malam. Lampu tutup (haha). The lights are changing colors. It's very nice.

Kami sampai guest house around 12.00 am. Tido sambung esoknya pulak.

Day 3 (Saturday, 05/08/2017)

Awal pagi dah keluar around 8.30 am. Cari breakfast di Restoran Kapitan. Ingat dapat makan signature dish tapi hampeh ada roti dgn tosei je. Murung kejap.

Harini we decided to save fuel, Park and Ride. We took Hop On Hop Off Bus (acah naik double decker London). There are two routes, City and Beach. Ticket sangat berbaloi for students, only RM12 per person for 24 hours. Boleh naik turn naik turun at each pit stop. We took Beach Route. Ada 22 pit stop. Each stop adalah attractions in Penang. We hop on at Gurney Drive and hop off at Tropical Spice, Taman Rimba and Holiday Inn (Batu Ferringhi Beach).

Around 4.30 pm, we were back at Gurney Drive. Kami ke Terminal Bas Sungai Nibong sebab Amirul kena balik Ipoh awal, dia kerja ahad. Lepas beli tiket bas dia, we went back to Sany Char Koay Teow yang semalam tu. Addicted (haha). Lepas hantar Amirul naik bas, depa nak cari deghian pulak. Pergi Balik Pulau cari degian. Gigih. Lama jugak nak cari. Jumpa yang RM25 sekilo. Makan-makan then balik ke Padang Kota. Yes. Again. Addicted siput balitong depa ni. Makan kerang rebus pulak 2 tray, siput balitong 2 tray. Susah sangat cari parking sebab malam minggu. 4@5 kali pusing jugak baru dapat parking. Gigih tak gigih semata nak makan siput sedut.

Dah settle makan, balik ke guest house. Semua dah penat naik turun bas. Balik je pengsan.

Day 4 (Sunday, 06/08/2017)

Kami check-out around 10.30 am. Ambik Tasha di Bayan Lepas. Then, Tasha bawak lunch kat Cargas Cafe Bayan Lepas. Kari dia boleh tahan sedap. Ramai orang. Kami gerak balik around 1.00 pm.

Oh singgah Ipoh kejap makan Nasi Ganja (makan lagi). Sampai Ipoh pukul 3 lebih. Orang still ramai tapi dapat la meja tak lama pun tunggu. Tak balik terus, lepak jalan-jalan Plan B, bergambar, cari souvenirs. 4.30 pm macam tu baru gerak balik Shah Alam.

Sampai Shah Alam around 8.00 pm, makan sekali for the last time. Yes. Kami jalan-jalan buncitkan perut (haha). Sampai rumah pukul 10 malam.

*****   *****   *****

Maka berakhirlah XTripsReunion di Penang. Jalan-jalan sesedap rasa takde itinerary pun. So, tak rush sangat rileks je. Tak makan nasi kandar pun. Makan benda lain yang banyak. Until next time XTripsReunion!


Footnote: Next year, XTripsReunion will take Kundasang.

Comments

Post a Comment