Growing Up with Strict Parents

ASSALAMUALAIKUM. BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

Oh this is only from my point of view and based on my experiences/situations (or maybe from some friends of mine). I'm twenty-two this year. And actually this numbers didn't make me an adult for sure. Because I am not married (yet), so I'm still under my parents supervision. I'm not arguing this. Totally agreed with the statement. Especially when I'm a girl.

So, bila nak keluar dengan kawan-kawan or going somewhere without them absolutely kena mintak their permission right. Tak elok la kan tak bagitau depa nak pergi mana-mana. Sometimes bukan mintak permission pun. It just letting them know where we are going.

In my situation, asking for permission is only when I'm going to somewhere far away like holiday with friends for few days somewhere on earth. (No! Don't judge) Kalau nak pergi kedai ke beli pisang goreng or coconut shake (oh sedap pulak) ke, I'm just letting my parents know. Takde la pulak mintak permission, "Mama bleh ko ore nok tubik gi beli pise goreng?" (Like seriously?) Masa kecik-kecik dulu ye. Sekarang dah boleh drive sendiri nanti my mom pandang semacam. Unless mengajak my mom sekali. Usually they're okay with that.

But! Here's two different situation on how my parents giving their permission. (I found it funny)

Jauh Dimata (kat universiti/kolej/negeri lain)

Uih kalau jauh dimata ni cakap sekali ja dah dapat green light. Explain nak pergi sana sini dengan kawan, berapa hari, naik apa bla bla bla. Kemain explain takut tak lepas. Sekali terus 'okay' depa bagi. Just bagi nasihat banyak suruh be careful, jaga diri elok-elok. Nak pergi jauh mana pun takpa aih. Ye dak. Am I right?

Depan Mata (kat rumah/kampung)

Yang ni sadis. Baru cakap sikit tak sampai point sebenar pun dah kena boom macam-macam. Kita pun kecut perut menikus ja takut nak tanya. Padahal nak pergi dekat je. Negeri jiran yang dalam sejam dua perjalanan naik kereta. Tapi depa punya risau tak boleh bawak bincang. Setiap inci details depa bentang kat kita. Maka, berakhirlah sudah plan yang dirancang sejak berkurun. Terkubur di lubuk hati yang dalam. Follow je keputusan depa. Ada la baik buruknya. Our parents know the best for us.

* * * * *

Asalnya, setiap kali cuti mesti plan macam-macam with my bff. Nak jalan-jalan tengok alam, makan-makan enjoying ourselves sebelum semua dah start kerja, workaholic. Tapi itu la. Kita hanya mampu merancang. Selalunya last minute before nak pergi esoknya mesti tukar plan. Cancel yang plan asal and just go for hangout dekat-dekat je. It's okay. Dapat keluar dengan diorang pun seronok sangat dah. Dia sebenarnya nak bertemu muka je. Borak-borak lepak. Lepaskan rindu. It's a bonus for us if dapat jalan-jalan makan angin jauh sikit.

Yeah you see. My parents are not that strict. Ada parents yang lagi strict out there. I don't have any strict curfew. It just that I must be at home before 12 am. Pandai-pandai la jaga diri. Jangan menyusahkan depa. That's it.

(Please don't judge. This is my situations. I'm just sharing.)

It's all about love and us. Our parents love us to the infinity. =)

Footnote: Parents' POV - We are still their babies. Not growing up like we think. (Even after we got married) =)

Comments

Post a Comment