Future

ASSALAMUALAIKUM.

Yes long time no see. As usual when there's no one to talk to, I'll come back here and write up some of my thoughts. 

How fast time flies. It's already February of 2017. Rasa macam baru semalam tinggal 2016. Yes itulah masa. Makin dekat dengan penghujung dunia makin cepat dia berlalu pergi jauh tinggalkan kita semua yang masih kaku berdiri di tempat yang sama.

In one month, I'll be one year older than last year. Absolutely. Which I'm getting older. Nah no hard feelings on that. Came across to this thought made me think about future; my future, your future and everyone's future. Bila fikir pasal masa depan ni selalu takut. Takut mati. Takut kiamat. Takut dengan dunia sekarang. But hey... life must go on aite. Put all those aside as they will sure happen no matter what. Already written.

Here's came a thought of topic about life after school. I mean after we graduated from university and get yourself a job. To be exact, it was about job, marriage and a house! Yes a house. I'd discussed about this with some of my friends. Most of us (girls), after getting a job, we're not thinking to get married tho. However, we're going to focus on savings for our future which is getting a house which we think compulsory as the price nowadays getting higher and way more expensive. Oh and of course la for those yang taking loans such as ptptn for their studies (like me) nak settle bayar hutang sekali after getting a job.

For us, getting married ni takde la penting sangat (unless your jodoh already there). It's up to you la nak kahwin awal or not. Bukan takde keinginan untuk kahwin tapi it's like girls pun nak stable dulu hidup. Settle mane yang patut. Nak balas jasa mak ayah lagi. Takkan la nak totally 100% depend on your future husband later. We, ourselves want to be independent. Belajar sampai dapat degree, master etc. takkan tak nak guna sijil-sijil and ilmu tu kan. Nak jugak merasa hasil titik peluh sendiri. Plus, takkan nak savings duit kahwin semata. Kahwin tu sekali buat je majlis-nya (yela dua kali la termasuk bertandang). Hidup lepas kahwin lagi penting. Takkan lepas kahwin nak makan pasir kata orang. Yedok?

Tapi ada some of my friends (boys) cakap yang it's a bit difficult to them if perempuan ni terlalu berdikari and terlalu tinggi statusnya daripada diorang (the boys). Entah la nak. Dunia sekarang bukan macam dulu; perempuan semua duduk dapur je. Sekarang both; dapur boleh; pejabat pun boleh. Chill.

Fikir pasal masa depan ni takkan habis. Lagi buat kita rasa tua. Oh I'm getting older *sobbing hard*. Takpe la. Sama-sama la savings. Give and take laki bini kalau yang nak kahwin tu. Tak rugi pun. Benefit-nya sama-sama dapat jugak. Fikir duniawi ni jangan sampai abaikan ukhrawi. Biar balance. Hidup di dunia ni bukan selamanya. Singgah kejap je ambik bekalan.

Foot note: Penat la fikir. Jom makan!

Comments