Posts

Showing posts from August, 2015

58 Years

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Alhamdulillah. Hari ini genap 58 tahun Malaysia merdeka: 310857~310815.

Ya. Banyak konflik melanda negara sekarang ni tapi tolak tepi sekejap semua tu. Hayatilah nilai kemerdekaan sebenar. Hargailah perjuangan dan kepayahan orang-orang terdahulu, nenek moyang kita demi untuk kesenangan yang kita kecapi sekarang. Renungkan betapa susahnya setiap apa yang mereka lalui dan korbankan demi Tanah Melayu.
Setelah 58 tahun merdeka, tengoklah dah sejauh mana negara kita membangun. Tengok betapa kita berjaya bersatu selama ini despite of our races; Malay, Chinese and Indian. Alhamdulillah. Bersyukurlah dengan keamanan yang diraih sekarang.
Whatever it is, berdoalah semoga Allah mengekalkan keamanan Malaysia selamanya. Malaysia tanah air kita. Jagalah dan pertahankanlah negara kita. Malaysia tanah tumpahnya darahku.
"HAPPY 58TH BIRTHDAY, MALAYSIA!"

You Get What You Give

ASSALAMUALAIKUM.
Hey there. It's already in the mid of August. Syawal already left us. How fast time flies uh. There are 3 weeks left for my semester breaks. Less than that actually.
Actually, last week I was quit busy as the results for my second semester have been announced last Friday, 14th August 2015. 
But we've got the email few hours earlier than the actual date. Idk why it was like that.
Everyone dah macam "weh email dah masuk weh. pehal awal sangat ni. cuak ar."
Semua terus gelabah. Aku yang tengah cool, chillin' with my feeling ni pun tetiba jadi parkinson bila dapat email tu.
And all I can say about my results is alhamdulilah. Even still can't achieve the every-semester target but I'm happy with it. At least it is better than the first semester. Dah bersyukur sangat dah. Just a little bit more.
Well well well. I'm happy for my friends who got listed on Dean's List. Congratulations. Your efforts have been paid. (watch out! semester depan…

Wordless Wednesday #2

Image
ASSALAMUALAIKUM.

Footnote : Sorry. Tak sempat nak bw. Nanti kita singgah blog korang eh. Thank you semua sudi singgah sini. :*

Wordless Wednesday #1

Image
ASSALAMUALAIKUM.

After Death

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Serius je tengok tajuk tu. Aku ade terbaca satu post ni kat instagram Faizdickie (#villagepeople haruslah kenal). Tajuk penuh dia Social Media and Internet After Death. Katanya ni final project beliau. Okay. Aku bukan nak cerita pasal final project Faizdickie ni. Tapi pasal message yang dia cuba sampaikan.

Kadang-kadang aku pun ada jugak terfikir pasal ni. Kita ni hidup 24 hours dengan social media. Pagi petang siang malam scrolling FB, Twitter, Instagram, Blogger and etc. Plus, mostly kita punya daily activities menggunakan internet. Lepas tu macam-macam kita upload kat situ. Ye dok?

Agak-agak lepas kita mati apa akan jadi dengan semua yang kita upload tu? Tak kisah la gambar ke, videos ke, articles ke, status ke, tweets ke. Everything. Macam mana kita nak delete semua data tu?

Bak kata Faizdickie, "Adakah semua data tu akan 'mati' bersama kau?"


There should be someone that you trust (like totally on your side) to give he/she all your passwords of yo…