Posts

Showing posts from February, 2015

Foundation Studies in UiTM Puncak Alam

ASSALAMUALAIKUM.
Lately, rasa rindu sangat dengan life waktu asasi kat Palam dulu. Memang tak pernah tak rindu. Setiap masa rindu. Tak tau la kenapa. Still cannot move on kot. Haha. I admit that studied foundation at Palam was one of the best moments in my life. Okay. Memandangkan result SPM 2014 pun dah tak lama dah. So, nak 'buang belakang' sikit pengalaman belajar asasi kat Palam dulu. So, post ni boleh la jadi guide untuk adik² lepasan SPM 2014 buat pilihan nanti.
02062013 Kak Ain (ceh akak gitu) ingat lagi tarikh hari pendaftaran kolej pelajar² baru asasi sains dan kejuruteraan. Hari ni pendaftaran untuk pelajar perempuan sahaja. And pada hari ini jugak la akak tak sihat. Akak kena diarrhea. Ya Allah memang teruk sangat². Sampai nak jalan pun tak larat. Pergi klinik dapat la injection dengan doc. Lepas daftar je terus naik ke rumah. Okay kat sini kitorang semua panggil rumah. Sebab hostel dia macam apartment gitu tapi kecik je la. Macam mini. Setiap rumah ada 4 atau 5 bilik.…

Nikah Gantung adalah 'Couple yang Halal'

ASSALAMUALAIKUM.
Post kali ni nak share pasal nikah gantung. Kenapa tiba-tiba? Sebabnya ada terbaca kat moment wechat kawan pasal topik ni. So, tergerak hati nak buat entry pasal ni as additional info for us.
Maksud Dalam Bahasa Arab dipanggil Nikah Khitbah. Hukumnya adalah harus. Ia adalah pernikahan yang sama seperti yang biasa tetapi selepas akad nikah, pasangan pengantin tersebut tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan. Suami tidak wajib bagi nafkah zahir dan batin. Isterinya itu masih lagi dibawah tanggungan ibu bapa sehingga pasangan ini merasakan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.
Nikah Gantung juga mengadakan "Majlis Akad Nikah" yang harus mereka ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan. Rukun-rukun perkahwinan seperti suami, isteri, wali, saksi, …

Unproductive Semester Break

ASSALAMUALAIKUM.
It's been three weeks I'm at home for semester break. First sem break for degree life. And what I am doing most of the time are sleeping, eating, and laptop-ing. I barely step out from the house. Kalau keluar pun for some important events or pick up my bros from their school. Kalau dah bosan sangat hadap laptop, pergi dapur, looking for some foods takpun main dengan kucing tapi bab makan tu tak payah cakap la memang most of the time makan je tau. I really can't resist food.

Minggu pertama cuti biasalah tidur awal tapi bangun takde la awal mana pun. Bila dah masuk minggu kedua, mula la stay up sampai 2-3 pagi tengok cerita. Lagi cun bila stok cerita dalam laptop berlambak. Sebelum balik mesti la dah ready dengan semua ni. Copy sana copy sini. Awal-awal layan movies, now layan tv series pulak. Now, I'm attached to Bones. Marathon from season 1 to 10. Baru je habis season 3 tadi. In just two days. Haha. Macam ni la jadinya kalau dah start marathon. Nak ha…