2015

ASSALAMUALAIKUM.

It has been so long since previous post. Around a year I guess. Em em bukan tak rindu kat blog tapi masa tak mengizinkan. Lately I've been so busy with ton of assignments and projects. Sometimes sampai tak tidur hadap assigments berlambak tu lagi-lagi bila esoknya ada submission. Oh lupa. Now, I'm an undergraduate student in Bachelor of Town & Regional Planning (Hons) till the next 3 years and will be graduated in 2018. In shaa Allah. Guess what...I'm still with UiTM. Anak emas UiTM la katakan. Hahaha. And not at Puncak Alam anymore but at the main campus, UiTM Shah Alam. I'm kindly missing Palam so much but it's okay as I'll be returning there soon. Maybe next year I guess because Faculty of Architecture, Planning and Surveying (FSPU) will be transferred there.

Town Planning Student

Actually, I didn't choose this course and in the beginning I forced myself to took this course. Yela course ni lain terus dengan apa yang belajar selama ni. So, macam tak nak la kan. Memang la course ni listed dalam pilihan upu dulu tapi yang keenam kot. Tu pun sebab akak yang suruh letak. Sebelum keluar result upu, I got an offer by UniKL in Bachelor of Chemical Engineering Technology in Environment.

At first, nak terima offer tu sebab rasa sayang sangat nak tinggal bidang sains and minat ke arah ni lagi tinggi tapi bila dapat tawaran course town planning ni, family suruh ambik yang ni. They said job opportunities lagi tinggi. Senang nak dapat kerja in the future nanti. So, I said why not I proceed with this. At that time I thought takpe aku try dulu dengan course ni. Later, kalo tak dapat nak carry kita fikir cara lain pulak. Tapi bila makin lama belajar, rasa okay pulak. Takde rasa nak quit ke apa even sebenarnya agak tough. Course ni memang challenging. Bayangkan la kerja nak rancang pembangunan kat certain area. Not an easy task at all. Sangat susah. Semua benda kena consider.

Course ni tak banyak paper untuk final exam tapi dia punya courseworks and projects memang tough. Lagi-lagi studio punya kerja. Nak nangis pun ada. Ni baru semester 1. Ada lagi 7 semester kot. Sometimes ada jugak perasaan nak quit tu datang biasanya time stress dengan project. But there is one thing that makes me hold on to it, parents. Tak nak menyusahkan mama abah. Kalau boleh tak nak mereka risau langsung. Even kalau mama abah call tanya okay ke tak, and yes I'm okay. No problem. Tu je my answer to them. Alhamdulillah. Sekarang dah habis semester 1. Tapi result final exam tak keluar lagi so don't know whether I'm survived or not. Kita tunggu dan lihat. Harap sangat survived. Aminnn.

New friends

I have no problem in making friends. Semua groupmates friendly and senang bergaul. First day pun dah bising macam apa. So far so good. Just bezanya bila degree ni groupmates come in different range of age. Ada yang sebaya and tua sikit from me. So happy to say that 19 is the youngest and that's including me. Sebab ada yang lepasan stpm and penerapan lepasan diploma samada dari UiTM or other institutions. Diorang tua sikit la daripada kitorang yang lepasan asasi/matrikulasi. Tapi tu semua tarak hal punya. Kitorang takde la sampai ada gap. We are friends. Then, roommates pulak takde masalah jugak. Satu kepala je semua. Two of my roommates are landscape architecture students and the other one is architecture student which is the youngest, 18 y/o. Senang cerita semua terbaik la. Alhamdulillah all of the friends I got since in Palam till here are very good and kind. Takde masalah pun dengan diorang. I'm happy and feeling blessed.

In shaa Allah whenever I have free time, I will keep my blog updated from time to time. So, sementara semester break ni maybe banyak lagi akan di-update. Depends on my mood jugak. Heeee. I think it is not too late to wish Happy New Year as January didn't ended yet. May Allah bless our journey. Be a better person than last year. And jangan lupa untuk mulakan hari-hari anda dengan senyuman. :)

Comments

  1. Dah tukar kos ye dik...good luck for ur study k dear

    ReplyDelete

Post a Comment