Posts

Showing posts from 2015

Officially Begins

Image
ASSALAMUALAIKUM.

Hey peeps. This is it. It has been a week since I started my second year of degree. Third semester. And macam biasa bila dah start kuliah haruslah tak seberapa sempat nak update blog kan. Harini free sikit so boleh la update.

Bila start sem baru, mesti masing-masing ada azam baru. Haa dan azam baru yang sangat cliche ialah nak siapkan assignment awal-awal. (Hahaha). Semangat la katakan. Minggu first ni boleh la cakap macam tu. Nanti masuk minggu kedua ketiga, bila assignments dah berguni-guni, azam and semanagat tu semua will be gone with the wind bak kata omputeh. =.=

Slide untuk presentation waktu studio esok dah siap. So relaks sikit. Tinggal nak combine dengan member group and touch up je petang nanti.

Kerisauan tidak dapat balik kampung melanda kami-kami. Sebab katanya site visit weekend raya haji nanti. T.T Ke Gurun, Kedah ke kita? Sobs. Tapi rasanya prof main-main je kot. Ala lagipun aku bukannya balik pun raya haji nanti. Tiket dah habis. Along Angah pun tak b…

58 Years

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Alhamdulillah. Hari ini genap 58 tahun Malaysia merdeka: 310857~310815.

Ya. Banyak konflik melanda negara sekarang ni tapi tolak tepi sekejap semua tu. Hayatilah nilai kemerdekaan sebenar. Hargailah perjuangan dan kepayahan orang-orang terdahulu, nenek moyang kita demi untuk kesenangan yang kita kecapi sekarang. Renungkan betapa susahnya setiap apa yang mereka lalui dan korbankan demi Tanah Melayu.
Setelah 58 tahun merdeka, tengoklah dah sejauh mana negara kita membangun. Tengok betapa kita berjaya bersatu selama ini despite of our races; Malay, Chinese and Indian. Alhamdulillah. Bersyukurlah dengan keamanan yang diraih sekarang.
Whatever it is, berdoalah semoga Allah mengekalkan keamanan Malaysia selamanya. Malaysia tanah air kita. Jagalah dan pertahankanlah negara kita. Malaysia tanah tumpahnya darahku.
"HAPPY 58TH BIRTHDAY, MALAYSIA!"

You Get What You Give

ASSALAMUALAIKUM.
Hey there. It's already in the mid of August. Syawal already left us. How fast time flies uh. There are 3 weeks left for my semester breaks. Less than that actually.
Actually, last week I was quit busy as the results for my second semester have been announced last Friday, 14th August 2015. 
But we've got the email few hours earlier than the actual date. Idk why it was like that.
Everyone dah macam "weh email dah masuk weh. pehal awal sangat ni. cuak ar."
Semua terus gelabah. Aku yang tengah cool, chillin' with my feeling ni pun tetiba jadi parkinson bila dapat email tu.
And all I can say about my results is alhamdulilah. Even still can't achieve the every-semester target but I'm happy with it. At least it is better than the first semester. Dah bersyukur sangat dah. Just a little bit more.
Well well well. I'm happy for my friends who got listed on Dean's List. Congratulations. Your efforts have been paid. (watch out! semester depan…

Wordless Wednesday #2

Image
ASSALAMUALAIKUM.

Footnote : Sorry. Tak sempat nak bw. Nanti kita singgah blog korang eh. Thank you semua sudi singgah sini. :*

Wordless Wednesday #1

Image
ASSALAMUALAIKUM.

After Death

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Serius je tengok tajuk tu. Aku ade terbaca satu post ni kat instagram Faizdickie (#villagepeople haruslah kenal). Tajuk penuh dia Social Media and Internet After Death. Katanya ni final project beliau. Okay. Aku bukan nak cerita pasal final project Faizdickie ni. Tapi pasal message yang dia cuba sampaikan.

Kadang-kadang aku pun ada jugak terfikir pasal ni. Kita ni hidup 24 hours dengan social media. Pagi petang siang malam scrolling FB, Twitter, Instagram, Blogger and etc. Plus, mostly kita punya daily activities menggunakan internet. Lepas tu macam-macam kita upload kat situ. Ye dok?

Agak-agak lepas kita mati apa akan jadi dengan semua yang kita upload tu? Tak kisah la gambar ke, videos ke, articles ke, status ke, tweets ke. Everything. Macam mana kita nak delete semua data tu?

Bak kata Faizdickie, "Adakah semua data tu akan 'mati' bersama kau?"


There should be someone that you trust (like totally on your side) to give he/she all your passwords of yo…

Aiskrim Hipster?

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Aiskrim. Kenapakah dengan aiskrim? Yang aku tahu aiskrim ni sedap, lazat dan sungguh enak dimakan begitu saja. (Kah) Anyone here who doesn't love eskemmm? (raise your foot please) Well. Sape je yang tak suka aiskrim. Daripada budak kecik cinonet sampai la orang tua, semua suka makan aiskrim. But as uolls tahu sekarang ni aiskrim dah macam-macam ghupe. Daripada aiskrim yang biasa terjadilah aiskrim yang pelik-pelik. Okaylah tak pelik. We'll say it as 'unique'. Unique. Adakah ini dinamakan 'Revolusi Aiskrim'? Or in omputeh we say it as 'Ice-cream Revolution'. (Tahu la korang ni kan suka cakap omputeh - Lalala~)
Aiskrim kon → Aiskrim roti → Aiskrim sekut (It's biskut yaw just in klantanese dialect)
Tapikan I'd like to decribe nowadays ice-cream as 'Aiskrim Hipsturrr' or 'Hipsturrr Ice-Creammm' (sila lebihkan bunyi 'r' dan 'm'. hokay? good) Aiskrim pun nak hipster kau. Jangan ingat clothes je boleh hip…

Balanced

Image
ASSALAMUALAIKUM.
Happiness
Being fortunate, cheerful, lucky, or expressing joy. Sadness
Affected with or expressive of grief or unhappiness Happiness is about loving who you are and where you’re at in life.  No outside source can give you true happiness. Things can make you happy for a while, but the complete and true emotion of happiness is living the best life possible, knowing that you are an amazing human being that is sending out happiness into the world and creating a better place than what was there before.
Happiness is about loving yourself while constantly changing to become a better you. This comes from deep inside your heart and soul. Outside circumstances may create difficulties or hardships, but true happiness prevails because you know that you will survive and move beyond this point in life. Not only will you survive, you will be a much wiser and stronger person for having gone through those specific circumstances.
The meaning of happiness is an elusive thing to those that…

#syawalbaby

ASSALAMUALAIKUM.
Lama sangat rasanya tak update blog dengan post baru. Busy katanya. Konon. Well sementara kerja aku sekarang ni adalah mereput (repeating tido dan makan) kat rumah, tak salah kalau rajinkan diri update blog ni. Yelah daripada mereput sambil menternak lemak yang tak berapa nak cukup ni, bolehlah exercise sikit jari-jemarimu itu. Al-maklumlah bila semester break ni memang la nak duduk goyang kaki je. Kalau boleh tanak buat pape langsung. Hmmm idok ler gitu. Tak productive langsung cuti. Dah pergi dah usha-usha kerja kosong tapi tu la kan. Susah. Sebab sebulan je. Sape je nak bagi kau kerja kalau sebulan. Haih. Ingatkan boleh la isi tabung, sikit-sikit lama-lama jadi bukit macam peribahasa tu kan. Hmmm. Nasib la belalang. Takde rezeki nak buat macam mana. Kau lepak maut ajelah Ayeng sampai naik sem.*sigh*
Btw, aku baru tahu yang ghupenya teman ni anak syawal a.k.a #syawalbaby(acah hipster konon berhashtag bagai). Aku baru tahu tahun lepas. Sepanjang 20 tahun hidup. Mama …

The First Half

ASSALAMUALAIKUM.
Ni hao! Fuhhh. The first half of semester 2 has ended. Now, it's time for a short break. Midsem break. Yayyy. Nah! It's not yay. It is nayyy. Midsem break is not for students to fully have a rest. Assignments still berlambak and diangkut sekali balik kampung. =_='' And now I'm working on the final project already. Haih. So hectic meh. Lifeless. This sem I only have 3 papers for final exam. BUT assignments untuk studio perghh kemain demand. Stress tau tak. Buat macam ni salah, macam tu salah Tak tau la tang mana yang betulnya. Fening. Pressure dia melebih-lebih daripada sem lepas. Berapa malam tak tidoq. Eye bags ni tak payah cakap ah. Takleh lawan la ittew punya. Hahah. Sape cakap ambik course town planning ni senang?

Meh sini nak debik sikit. Susah weh susah. Sebab dia professional punya course. Memang la tak femes macam yang lain-lain. Kalau takde town planner ni, takdenya korang boleh duduk selesa kat rumah tu. Ingat senang ke nak rancang suatu …

Foundation Studies in UiTM Puncak Alam

ASSALAMUALAIKUM.
Lately, rasa rindu sangat dengan life waktu asasi kat Palam dulu. Memang tak pernah tak rindu. Setiap masa rindu. Tak tau la kenapa. Still cannot move on kot. Haha. I admit that studied foundation at Palam was one of the best moments in my life. Okay. Memandangkan result SPM 2014 pun dah tak lama dah. So, nak 'buang belakang' sikit pengalaman belajar asasi kat Palam dulu. So, post ni boleh la jadi guide untuk adik² lepasan SPM 2014 buat pilihan nanti.
02062013 Kak Ain (ceh akak gitu) ingat lagi tarikh hari pendaftaran kolej pelajar² baru asasi sains dan kejuruteraan. Hari ni pendaftaran untuk pelajar perempuan sahaja. And pada hari ini jugak la akak tak sihat. Akak kena diarrhea. Ya Allah memang teruk sangat². Sampai nak jalan pun tak larat. Pergi klinik dapat la injection dengan doc. Lepas daftar je terus naik ke rumah. Okay kat sini kitorang semua panggil rumah. Sebab hostel dia macam apartment gitu tapi kecik je la. Macam mini. Setiap rumah ada 4 atau 5 bilik.…

Nikah Gantung adalah 'Couple yang Halal'

ASSALAMUALAIKUM.
Post kali ni nak share pasal nikah gantung. Kenapa tiba-tiba? Sebabnya ada terbaca kat moment wechat kawan pasal topik ni. So, tergerak hati nak buat entry pasal ni as additional info for us.
Maksud Dalam Bahasa Arab dipanggil Nikah Khitbah. Hukumnya adalah harus. Ia adalah pernikahan yang sama seperti yang biasa tetapi selepas akad nikah, pasangan pengantin tersebut tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan. Suami tidak wajib bagi nafkah zahir dan batin. Isterinya itu masih lagi dibawah tanggungan ibu bapa sehingga pasangan ini merasakan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.
Nikah Gantung juga mengadakan "Majlis Akad Nikah" yang harus mereka ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan. Rukun-rukun perkahwinan seperti suami, isteri, wali, saksi, …

Unproductive Semester Break

ASSALAMUALAIKUM.
It's been three weeks I'm at home for semester break. First sem break for degree life. And what I am doing most of the time are sleeping, eating, and laptop-ing. I barely step out from the house. Kalau keluar pun for some important events or pick up my bros from their school. Kalau dah bosan sangat hadap laptop, pergi dapur, looking for some foods takpun main dengan kucing tapi bab makan tu tak payah cakap la memang most of the time makan je tau. I really can't resist food.

Minggu pertama cuti biasalah tidur awal tapi bangun takde la awal mana pun. Bila dah masuk minggu kedua, mula la stay up sampai 2-3 pagi tengok cerita. Lagi cun bila stok cerita dalam laptop berlambak. Sebelum balik mesti la dah ready dengan semua ni. Copy sana copy sini. Awal-awal layan movies, now layan tv series pulak. Now, I'm attached to Bones. Marathon from season 1 to 10. Baru je habis season 3 tadi. In just two days. Haha. Macam ni la jadinya kalau dah start marathon. Nak ha…

2015

ASSALAMUALAIKUM.
It has been so long since previous post. Around a year I guess. Em em bukan tak rindu kat blog tapi masa tak mengizinkan. Lately I've been so busy with ton of assignments and projects. Sometimes sampai tak tidur hadap assigments berlambak tu lagi-lagi bila esoknya ada submission. Oh lupa. Now, I'm an undergraduate student in Bachelor of Town & Regional Planning (Hons) till the next 3 years and will be graduated in 2018. In shaa Allah. Guess what...I'm still with UiTM. Anak emas UiTM la katakan. Hahaha. And not at Puncak Alam anymore but at the main campus, UiTM Shah Alam. I'm kindly missing Palam so much but it's okay as I'll be returning there soon. Maybe next year I guess because Faculty of Architecture, Planning and Surveying (FSPU) will be transferred there.
Town Planning Student

Actually, I didn't choose this course and in the beginning I forced myself to took this course. Yela course ni lain terus dengan apa yang belajar selama ni.…