Sunday, September 13, 2015

Officially Begins

1 comment:
ASSALAMUALAIKUM.


Hey peeps. This is it. It has been a week since I started my second year of degree. Third semester. And macam biasa bila dah start kuliah haruslah tak seberapa sempat nak update blog kan. Harini free sikit so boleh la update.

Bila start sem baru, mesti masing-masing ada azam baru. Haa dan azam baru yang sangat cliche ialah

Monday, August 31, 2015

58 Years

No comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Alhamdulillah. Hari ini genap 58 tahun Malaysia merdeka: 310857~310815.

Ya. Banyak konflik melanda negara sekarang ni tapi tolak tepi sekejap semua tu. Hayatilah nilai kemerdekaan sebenar. Hargailah perjuangan dan kepayahan orang-orang terdahulu, nenek moyang kita demi untuk kesenangan yang kita kecapi sekarang. Renungkan betapa susahnya setiap apa yang mereka lalui dan korbankan demi Tanah Melayu.

Tuesday, August 18, 2015

You Get What You Give

9 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Hey there. It's already in the mid of August. Syawal already left us. How fast time flies uh. There are 3 weeks left for my semester breaks. Less than that actually.

Actually, last week I was quit busy as the results for my second semester have been announced last Friday, 14th August 2015. 

But we've got the email few hours earlier than the actual date. Idk why it was like that.

Everyone dah macam "weh email dah masuk weh. pehal awal sangat ni. cuak ar."

Semua terus gelabah. Aku yang tengah cool, chillin' with my feeling ni pun tetiba jadi parkinson bila dapat email tu.

Wednesday, August 12, 2015

Wordless Wednesday #2

2 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Source: productivemuslim

Footnote : Sorry. Tak sempat nak bw. Nanti kita singgah blog korang eh. Thank you semua sudi singgah sini. :*

Wednesday, August 5, 2015

Tuesday, August 4, 2015

After Death

11 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Serius je tengok tajuk tu. Aku ade terbaca satu post ni kat instagram Faizdickie (#villagepeople haruslah kenal). Tajuk penuh dia Social Media and Internet After Death. Katanya ni final project beliau. Okay. Aku bukan nak cerita pasal final project Faizdickie ni. Tapi pasal message yang dia cuba sampaikan.

Kadang-kadang aku pun ada jugak terfikir pasal ni. Kita ni hidup 24 hours dengan social media. Pagi petang siang malam scrolling FB, Twitter, Instagram, Blogger and etc. Plus, mostly kita punya daily activities menggunakan internet. Lepas tu macam-macam kita upload kat situ. Ye dok?

Agak-agak lepas kita mati apa akan jadi dengan semua yang kita upload tu? Tak kisah la gambar ke, videos ke, articles ke, status ke, tweets ke. Everything. Macam mana kita nak delete semua data tu?

Bak kata Faizdickie, "Adakah semua data tu akan 'mati' bersama kau?"

Credit: @faizdickievp

Thursday, July 30, 2015

Aiskrim Hipster?

16 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Aiskrim. Kenapakah dengan aiskrim? Yang aku tahu aiskrim ni sedap, lazat dan sungguh enak dimakan begitu saja. (Kah) Anyone here who doesn't love eskemmm? (raise your foot please) Well. Sape je yang tak suka aiskrim. Daripada budak kecik cinonet sampai la orang tua, semua suka makan aiskrim. But as uolls tahu sekarang ni aiskrim dah macam-macam ghupe. Daripada aiskrim yang biasa terjadilah aiskrim yang pelik-pelik. Okaylah tak pelik. We'll say it as 'unique'. Unique. Adakah ini dinamakan 'Revolusi Aiskrim'? Or in omputeh we say it as 'Ice-cream Revolution'. (Tahu la korang ni kan suka cakap omputeh - Lalala~)

Aiskrim kon → Aiskrim roti → Aiskrim sekut
(It's biskut yaw just in klantanese dialect)

Tapikan I'd like to decribe nowadays ice-cream as 'Aiskrim Hipsturrr' or 'Hipsturrr Ice-Creammm' (sila lebihkan bunyi 'r' dan 'm'. hokay? good) Aiskrim pun nak hipster kau. Jangan ingat clothes je boleh hipsturrr. And among those hipsturr ice-cream, only that Aiskrim Pasu je yang aku penah try. And guess whattt???

Wednesday, July 29, 2015

Balanced

2 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Source: #88 Love Life, Uncle Google
Happiness
Being fortunate, cheerful, lucky, or expressing joy.
Sadness
Affected with or expressive of grief or unhappiness

Tuesday, July 28, 2015

#syawalbaby

No comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Lama sangat rasanya tak update blog dengan post baru. Busy katanya. Konon. Well sementara kerja aku sekarang ni adalah mereput (repeating tido dan makan) kat rumah, tak salah kalau rajinkan diri update blog ni. Yelah daripada mereput sambil menternak lemak yang tak berapa nak cukup ni, bolehlah exercise sikit jari-jemarimu itu. Al-maklumlah bila semester break ni memang la nak duduk goyang kaki je. Kalau boleh tanak buat pape langsung. Hmmm idok ler gitu. Tak productive langsung cuti. Dah pergi dah usha-usha kerja kosong tapi tu la kan. Susah. Sebab sebulan je. Sape je nak bagi kau kerja kalau sebulan. Haih. Ingatkan boleh la isi tabung, sikit-sikit lama-lama jadi bukit macam peribahasa tu kan. Hmmm. Nasib la belalang. Takde rezeki nak buat macam mana. Kau lepak maut ajelah Ayeng sampai naik sem.*sigh*

Btw, aku baru tahu

Friday, April 17, 2015

The First Half

No comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Ni hao! Fuhhh. The first half of semester 2 has ended. Now, it's time for a short break. Midsem break. Yayyy. Nah! It's not yay. It is nayyy. Midsem break is not for students to fully have a rest. Assignments still berlambak and diangkut sekali balik kampung. =_='' And now I'm working on the final project already. Haih. So hectic meh. Lifeless. This sem I only have 3 papers for final exam. BUT assignments untuk studio perghh kemain demand. Stress tau tak. Buat macam ni salah, macam tu salah Tak tau la tang mana yang betulnya. Fening. Pressure dia melebih-lebih daripada sem lepas. Berapa malam tak tidoq. Eye bags ni tak payah cakap ah. Takleh lawan la ittew punya. Hahah. Sape cakap ambik course town planning ni senang?

Monday, February 16, 2015

Foundation Studies in UiTM Puncak Alam

1 comment:
ASSALAMUALAIKUM.

Lately, rasa rindu sangat dengan life waktu asasi kat Palam dulu. Memang tak pernah tak rindu. Setiap masa rindu. Tak tau la kenapa. Still cannot move on kot. Haha. I admit that studied foundation at Palam was one of the best moments in my life. Okay. Memandangkan result SPM 2014 pun dah tak lama dah. So, nak 'buang belakang' sikit pengalaman belajar asasi kat Palam dulu. So, post ni boleh la jadi guide untuk adik² lepasan SPM 2014 buat pilihan nanti.

Tuesday, February 10, 2015

Nikah Gantung adalah 'Couple yang Halal'

2 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

Post kali ni nak share pasal nikah gantung. Kenapa tiba-tiba? Sebabnya ada terbaca kat moment wechat kawan pasal topik ni. So, tergerak hati nak buat entry pasal ni as additional info for us.

Maksud
Dalam Bahasa Arab dipanggil Nikah Khitbah. Hukumnya adalah harus. Ia adalah pernikahan yang sama seperti yang biasa tetapi selepas akad nikah, pasangan pengantin tersebut tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan. Suami tidak wajib bagi nafkah zahir dan batin. Isterinya itu masih lagi dibawah tanggungan ibu bapa sehingga pasangan ini merasakan mereka benar-benar bersedia mengharungi kehidupan berumahtangga yang besar tanggungjawabnya.

Nikah Gantung juga mengadakan "Majlis Akad Nikah" yang harus mereka ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan. Rukun-rukun perkahwinan

Monday, February 2, 2015

Unproductive Semester Break

2 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

It's been three weeks I'm at home for semester break. First sem break for degree life. And what I am doing most of the time are sleeping, eating, and laptop-ing. I barely step out from the house. Kalau keluar pun for some important events or pick up my bros from their school. Kalau dah bosan sangat hadap laptop, pergi dapur, looking for some foods takpun main dengan kucing tapi bab makan tu tak payah cakap la memang most of the time makan je tau. I really can't resist food.

Minggu pertama cuti biasalah tidur awal tapi bangun takde la awal mana pun. Bila dah masuk minggu kedua, mula la stay up sampai 2-3 pagi tengok cerita. Lagi cun bila stok cerita dalam laptop berlambak. Sebelum balik mesti la dah ready dengan semua ni. Copy sana copy sini. Awal-awal layan movies, now layan tv series pulak. Now, I'm attached to Bones. Marathon from season 1 to 10. Baru je habis season 3 tadi. In just two days. Haha. Macam ni la jadinya kalau dah start marathon. Nak habiskan Bones within these holidays. Nanti bila bukak sem dah tak sempat nak layan semua ni. Layan assignments and projects je la nanti. Cuti jadi burung hantu. Tengah sem jadi panda. Bagus sangat la tu.

Haritu pergi kenduri kahwin dengan my friends.

Wednesday, January 21, 2015

2015

2 comments:
ASSALAMUALAIKUM.

It has been so long since previous post. Around a year I guess. Em em bukan tak rindu kat blog tapi masa tak mengizinkan. Lately I've been so busy with ton of assignments and projects. Sometimes sampai tak tidur hadap assigments berlambak tu lagi-lagi bila esoknya ada submission. Oh lupa. Now, I'm an undergraduate student in Bachelor of Town & Regional Planning (Hons) till the next 3 years and will be graduated in 2018. In shaa Allah. Guess what...I'm still with UiTM. Anak emas UiTM la katakan. Hahaha. And not at Puncak Alam anymore but at the main campus, UiTM Shah Alam. I'm kindly missing Palam so much but it's okay as I'll be returning there soon. Maybe next year I guess because Faculty of Architecture, Planning and Surveying (FSPU) will be transferred there.

Town Planning Student

Actually, I didn't choose this course and in the beginning I forced myself to took this course. Yela course ni lain terus dengan apa yang belajar selama ni. So, macam tak nak la kan. Memang la course ni listed dalam pilihan upu dulu tapi yang keenam kot. Tu pun sebab akak yang suruh letak. Sebelum keluar result upu, I got an offer by UniKL in Bachelor of Chemical Engineering Technology in Environment.

At first